Waarom een vleesthermometer?
Waarom een vleesthermometer een essentieel apparaat is voor elke keuken!
In een keuken van een echte chef is een vleesthermometer bijna niet meer weg te denken. Een simpele thermometer kan er al voor zorgen dat jij precies weet hoe warm je vlees is op specifieke plekken. Dit is ideaal bij het bereiden van grote stukken vlees. Stel je voor, op een heerlijke zomerse dag ben je van plan om een mooi braadstuk klaar te maken. Doorgaans zijn dit grotere stukken vlees die aan de buitenkant vaak anders garen dan aan de binnenkant. Je wil natuurlijk voorkomen dat je vlees veel te gaar wordt. Hiervoor is een vleesthermometer ideaal! Je weet precies hoe warm specifieke stukken van het vlees zijn en wanneer het vlees dus klaar is om geserveerd te worden.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een meter?
‘Grill de entrecote vijf minuten op een hete plaat.’ ‘Draai de kip na tien minuten om.’ Zo’n kookboek of website weet natuurlijk niet wat voor grill of barbecue je daadwerkelijk gebruikt. Het ene exemplaar bereikt in tien minuten veel minder resultaat dan het ander. Het kan zodoende voorkomen dat je entrecote na de voorspelde vijf minuten helemaal niet zo gaar is als je vooraf had gedacht. Hetzelfde geldt voor kip. Maar met een kwalitatief hoogwaardige meter heb je die garantie wel – en dat maakt het instrument ook zo handig.
Een ander voordeel van het gebruik is het feit dat je behoorlijk wat risico’s uit het kookproces haalt. Producten die niet goed gaar zijn, zijn niet alleen onsmakelijk. Het kan ook nog eens ronduit gevaarlijk zijn om simpelweg te gokken. Pas met een juiste kerntemperatuur zorg je ervoor dat mogelijke bacteriën, bijvoorbeeld e.coli of salmonella, géén kans zien zich te ontwikkelen.
