Deze runderen worden gehouden voor hun melk en gaan daarna de wei in om op krachten te komen en weer extra aan te sterken en de spiermassa (=vlees) aan te laten groeien..
Het dubbeldoel rund.
Bekend om zijn heerlijke volle rundvlees smaak en diepe rode kleur.
De Blaarkop is een dubbeldoel rund van het melk-vleestype. De bouw van het dier is solide, met mooie verhoudingen en een gepaste bespiering. De kop is gehoornd en de romp mooi gewelfd. Vanwege haar opvallende verschijning wordt de Blaarkop wel heel chique ‘de koe in chaquet’genoemd.
De kleur is egaal zwart of rood met een witte kop met ‘blaren’. De blaren (kringen rond de ogen) kunnen verbonden zijn met de hals, de vaste blaren, of als een eilandje in het wit ‘losse’ blaren zijn.
De Blaarkop is reeds lange tijd in Nederland een bekend rundertype, ze zijn al beschreven in de veertiende eeuw, toen de Nederlandse rundveestapel veel verschillende kleurschakeringen rijk was, maar er nog geen ‘rassen’ waren benoemd.
Van de Nederlandse koeien staat 30% altijd op stal. Per regio kan dat zelfs wel oplopen tot meer dan 50%. Biologische koeien staan alleen ‘s winters op stal, als het te koud is. Sommige rassen zoals Schotse hooglanders en Hereford runderen kunnen goed tegen winterweer, maar ze hebben wel beschutting nodig en moeten bijgevoerd worden. Minimaal 60% van het voer moet van het eigen bedrijf of uit de regio komen; maximaal 40% van het rantsoen mag uit krachtvoer bestaan.
Vleeskalveren (ouder dan 1 week) en vleesstieren worden in groepen gehouden.
In de dry aged koeling rijpen wij voor je het rundvlees. 6 weken mag het rundvlees rijpen waarna we het versnijden voor je in schone en panklare delen of porties.
Standaard hebben we runderlende en rib-eye in de rijpingskast voor je. Wil je een ander deel laten rijpen, bel me en we kijken samen naar de mogelijkheden.
Uiteraard snijden we voor je precies dat stuk wat je nodig hebt uit. Vervolgens portioneren en verpakken we het zoals jij het wilt en leveren we van maandag tot en met zaterdag koelvers bij je aan.
Bekijk hieronder de verschillende soorten vlees van de koe en waar ze te vinden zijn.